Roadtrip door de Sierra Subbetica

Het natuurpark Sierra Subbetica ligt in Andalusië, op slechts een uurtje rijden van Cordoba of Malaga stad. Het is de thuishaven van één van de grootste kolonies griffioengieren van Spanje en sinds 1988 een erkend natuurpark.

20171126_142931

Het natuurpark heeft een oppervlak van 31.568 hectare en beslaat de witte dorpen Cabra, Carcabuey, Doña Mencía, Iznájar, Luque, Priego de Córdoba, Rute y Zuheros. De meest bezochte dorpen zijn: Cabra met de hermitage, Iznajar met het stuwmeer en Zuheros met de beroemde Cueva de los Murciélagos (vleermuizengrot). Dit is een spectaculaire grot vol met stalagmieten en stalactieten die zijn ontstaan door eeuwenlange erosie.

De flora van de Sierra Subbetica bestaat naast duizenden olijfbomen ook uit diverse soorten eiken en wilde bloemen zoals narcissen en orchideeën. Qua fauna tref je hier veel roofvogels aan zoals gieren, adelaars en een grote populatie slechtvalken. Deze slechtvalken zijn dan ook het symbool van het Sierra Subbetica.

untitled

In het natuurgebied zijn negen bewegwijzerde wandelpaden. Daarnaast is de “Via Verde de Subbetica” een aanrader. Een traject dat vroeger dienst deed als spoorlijn en dat je langs prachtige plekken en via diverse tunnels en viaducten voert. Hoe kun je deze mooie plekken combineren en plan je je je bezoek om de dorpen en de omgeving goed te leren kennen? Ik raad je aan om er drie dagen voor uit te trekken en twee overnachtingen te reserveren.

20171126121456_IMG_0173

Dag 1

Begin je route in Iznajar. Bewonder het gezellige dorp, bezoek het kasteel en kijk uit over het indrukwekkende meer. Vanuit Iznajar rijd je naar Zuheros. Dit pittoreske dorpje lijkt wel tegen de berg te zijn aangeplakt. Het dorp zelf heeft veel te bieden. Er is een kasteel en je kunt prachtige plaatjes schieten van de patio´s en doorkijkjes in de smalle kronkelige straatjes. Onder het dorp langs loopt een wandelpad met een spannende hangbrug. Voor een drankje neem je plaats op het pleintje naast het kasteel waar je een subliem uitzicht over de vallei hebt. Als je het dorp voorbij rijdt kom je in een schitterend natuurgebied en kun je de vleermuizengrot bezoeken.

20171126151102_IMG_0191

Logeren doe je in Hotel Zuhayra, midden in het dorp. Een knus hotelletje met gezellige patio en een klein zwembad. Eigenaar Carlos kan voor je organiseren dat je in de namiddag een wijnproeverij bijwoont in het nabijgelegen dorpje Doña Mencia. De bejaarde vinoloog Manuel, die van zijn bodega een museum en proeflokaal heeft gemaakt, vertelt je alles over vroeger en gaat gemoedelijk met je aan tafel zitten waar hij verschillende flessen van zijn Montilla Moriles wijnen ontkurkt en laat proeven. Een aanrader en absolute belevenis!

vino

Dag 2

Na het heerlijk tafelen en wijnproeven van de vorige dag is het tijd voor actie. Bij het oude treinstation van Doña Mencia huur je een fiets om een tocht te maken over de Via Verde, de oude spoorroute waarover vroeger de olijfolie werd vervoerd. Deze route heet dan ook La Via Verde del Aceite. Wil je liever niet fietsen, dan is wandelen ook een optie. Het pad stijgt en daalt licht en is dus niet zwaar. Deze route is overigens volledig toegankelijk voor rolstoelen.

20171126_141122

Na de inspanning hebben je vast weer trek gekregen. Een lunch in het kaasrestaurant Los Balanchares vlakbij Doña Mencia is dan ook een aanrader. De zelfgemaakte geitenkaasjes die je tijdens de lunch proeft, kun je na afloop in het winkeltje kopen om lekker mee naar huis te nemen.

20171126132511_IMG_0179

De route gaat richting Priego de Cordoba. Een schitterend stadje met prachtige monumenten en kerken en wederom een kasteel. In het voorjaar zijn de rijk versierde patio´s een bijzondere trekpleister. In het plaatsje kun je een professionele olijfolieproeverij ervaren. Door middel van een video krijg je het hele proces van oogsten en persen te zien en daarna een persoonlijke uiteenzetting over kwaliteitsolijfolie en de do´s en dont´s waar je op moet letten als je olijfolie gaat kopen.

20171126105622_IMG_0145

De nacht breng je door in Hotel Huerta de las Palomas. Als je de smaakpapillen nog verder wilt verwennen kan ik je het restaurant van dit gezellige hotel aanraden.

Dag 3.

Als je van te voren een afspraak hebt gemaakt, kun je een bezoek brengen bij het Centro Micologico La Trufa, net iets buiten Priego de Cordoba. In dit bezoekerscentrum vindt je audiovisuele uitleg over diverse paddenstoelen en ook de truffel die in dit gebied groeit.

20171126_121021

Rondom het centrum zijn tuinen aangelegd die alle verschillende ecosystemen van Andalusië nabootsen. Door de rondwandeling te doen krijg je een prachtige indruk hoe die ecosystemen zijn opgebouwd, wat voor bomen er groeien en welke flora er in de verschillende regios in Andalusië te vinden zijn.

20171126_120119

Als laatste kun je het bergdorpje Carcabuey bezoeken. Bij het plaatselijke toeristenkantoortje zijn kaarten met wandelingen verkrijgbaar. De Sierra Subbetica is een uniek en eeuwenoud natuurgebied. Het maakt deel uit van de 126 Geoparken die in Europa bestaan.

Zorg dat je voldoende ruimte in je koffer of auto hebt. La Sierra Subbetica verlaat je namelijk niet zonder een aantal flessen hoogste kwaliteit olijfolie, Pedro Ximenez wijn én verrukkelijke ambachtelijke kaasjes in te slaan!

3 gedachten over “Roadtrip door de Sierra Subbetica

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s