Nieuwe historische roman over Spanje: Isabel

Voor wie een tip in de categorie Spanje en zijn geschiedenis zoekt: goed nieuws. Het boek Isabel is een waargebeurde  familiegeschiedenis die het leven van een Spaanse vrouw rondom de periode van de Spaanse Burgeroorlog volgt. Haar verhaal is echter niet uniek. Isabel staat model voor duizenden vrouwen die deze periode hebben doorgemaakt.

Cover enkel

Het boek begint in 1936, als Spanje een Republiek is en het land van ontevredenheid en honger naar een oplossing hunkert. Isabel, de dochter van de Republikeinse burgemeester Badillo van Ronda wordt uit veiligheidsoverwegingen naar Gibraltar gestuurd. Het zal niet bij dat ene vertrek blijven. Vanaf dat de Spaanse Burgeroorlog uitbreekt, tot de dood van Franco zal Isabel regelmatig huis en haard moeten verlaten en ergens anders opnieuw haar bestaan moeten opbouwen. Tijdens de oorlog moet zij met haar familie het land verlaten maar ook als de oorlog al lang voorbij is en ze naar Ronda kan terugkeren, laat het verleden haar niet met rust. Als haar man, die bij het verzet zit, wordt opgepakt en als vermist wordt opgegeven, maakt ze zich geen illusies meer.

A 4 Puente Nuevo Ronda

De verteltrant van het boek maakt dat het afschuwelijke normaal en zelfs ontroerend wordt. Isabels wereld en perspectief zijn klein, maar dat maakt het boek toegankelijk. Het is het verhaal van een vrouw die niets cadeau krijgt. Door haar kalmte en doorzettingsvermogen wordt ze nergens zielig, integendeel ze wordt krachtig. Ook zorgt de rustige vertelvorm ervoor dat de momenten waar Isabel wél geluk uit haalt, haar leven en het boek doen oplichten. De intieme band met haar eerste zoon en een kortstondige liefde met een wolverkoper zijn de momenten die je raken als lezer. Een ontroerend verhaal over Spanje dat gebukt gaat onder de Franco-dictatuur dat een blijvende indruk achterlaat.

A6 Werken op het land Ronda 1950

Het boek Isabel verschijnt precies op het moment dat Franco volop onder de Internationale aandacht is. De huidige Spaanse regering wil dat het graf van Franco, gelegen in de Vallei der Gevangenen, zal worden geruimd en zal worden overgeplaatst naar de Almudenakathedraal in Madrid. Waarom dit zoveel emoties losmaakt en  commotie in het land teweegbrengt, zul je pas begrijpen als je dit boek hebt gelezen.

images (2)

Voor meer informatie volg je de site over het boek Isabel

En de Facebookpagina Isabel

5 gedachten over “Nieuwe historische roman over Spanje: Isabel

 1. Was paar dagen in Nederland en ik dacht ik koop het boek daar.
  Maar nergens te verkrijgen ,alleen op bestelling,maar dit ging niet daar ik terug naar Spanje moest.
  Ik probeer te kijken hoe ik hem in Spanje kan kopen
  Groetjes
  Suzy

  Verstuurd vanaf mijn iPad

  • Inmiddels heb je hem he. OP bestelling in NL duurt overigens maar 24 uur. Ze liggen nml op voorraad in het Centraal Boekhuis en worden zo verstuurd naar de boekwinkels die het boek bestellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s