Negentig jaar Paradores in Spanje

Deze week is het precies 90 jaar geleden dat de eerste Parador in Sierra de Gredos (Avila) in Spanje werd geopend. Paradores zijn staatshotels die meestal liggen op bijzondere locaties of zich bevinden in geschiedkundige gebouwen. Enkele jaren geleden was een overnachting in een van deze luxueuze 4-sterren hotels alleen weggelegd voor reizigers met een dik gevulde portemonnee maar dat is inmiddels verleden tijd. Iedereen kan nu in een Parador verblijven en genieten van een combinatie van luxe in historische sfeer.

Parador 1

In 1910 besloot Spanje iets aan zijn imago te doen en een toeristische infrastructuur uit te bouwen zodat reizigers in een degelijk onderkomen konden overnachten. Het was in augustus 1926, toen men begon met de bouw van de Parador in la Sierra de Gredos, niet ver van Madrid. Deze plaats was speciaal uitgekozen door koning Alfonso XIII en het was Markies en wethouder van toerisme Benigno de la Vega-Inclan die het project begeleidde en het hotel op 9 oktober 1928 opende.

Hierna werden verschillende andere Paradores in heel Spanje geopend. De hotels zijn soms speciaal als toeristenonderkomen gebouwd, maar vaak wordt ook Spaans erfgoed op deze manier in ere gehouden. Verschillende kastelen, kloosters en haciendas zijn in gebruik genomen als staatshotel. Zo bevindt de Parador van Granada zich in de tuinen van het Alhambra. Een andere doelstelling is om de regionale economie te stimuleren door veel lokale producten en recepten te gebruiken.

gredos

Klik op de foto om de video van de Parador de Gredos te bekijken

Wat is een Parador?

Een Parador is een luxueus staatshotel gelegen in panden die tot het Spaanse erfgoed behoren zoals kastelen, kloosters, paleizen en andere monumentale gebouwen. Het is de Parador de Gredos die dit jaar haar 90 jarige jubileum viert, met onder andere een tentoonstelling over de geschiedenis van de Paradores.

Door het uitbreken van de de Spaanse Burgeroorlog en andere politieke problemen werden er gedurende de beginjaren geen nieuwe Paradores bijgebouwd totdat de zestiger jaren begonnen en er in Spanje een toeristische revolutie plaatsvond. Toen werden diverse historische gebouwen gerestaureerd en omgebouwd tot Parador.

Inmiddels zijn er 93 prachtige Paradores in Spanje die gelegen zijn van het noorden van het land tot aan de Canarische Eilanden. Tijdens de economische crisis overwoog de regering om alle Paradores te verkopen voor slechts 2 miljard euro. Uiteindelijk werd de balans opgemaakt en werd voorlopig besloten om niet tot verkoop over te gaan maar het hele netwerk van staatshotels te herstructureren.

Welke Parador kies jij?

Gezien er 93 Paradores zijn die verspreid door het hele land liggen, kun je tijdens je vakantie in Spanje altijd wel ergens logeren in een klooster, paleis of kasteel dat gerestaureerd is tot Parador. Wie wil er nu niet slapen op een plaats waar vroeger misschien wel een koning of prinses geslapen heeft of waar geschieden werd geschreven.

Dit is mijn persoonlijke Parador top 10 in Spanje

Parador in Arcos de la Frontera (Andalusië)

Vanuit deze prachtige Parador heb je een schitterend uitzicht over Arcos de la Frontera, het meer en de omgeving. Een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de witte dorpen in de provincie Cadiz. Deze Parador was van oorsprong La Casa del Corregidor.

Parador in Antequera (Andalusië)

Deze Parador is een combinatie van moderne eenvoud en historische klasse. Omgeven door prachtige tuinen een strategisch punt om de koningssteden van Andalusië te gaan bezoeken.

Parador de Benavente ( Castilla y Leon)

Genieten van een traditionele bediening in de burcht van Benavente. Het hotel heeft een excellent restaurant met specialiteiten uit de Castilliaanse keuken om je vingers bij af te likken. Een locatie die is gelegen op de zilverroute en op de route naar Santiago de Compostela.

parador zamora

Parador de Granada (Andalusië)

Een nachtje logeren in de Parador van Granada staat gelijk aan een sprookje van 1001 nacht. Wakker worden in het klooster van het Alhambra, in de Moorse sfeer en de geurende tuinen is iets wat je jezelf ´once in a lifetime´ cadeau moet doen.

Parador Granada

Parador van Hondarribia ( Baskenland)

Dat dit het kasteel was van Carlos de 5e, in Nederland beter bekend als Karel de 1e, zegt al genoeg. Het ultieme hoogtepunt voor wie kickt op geschiedenis! Dit kasteel biedt kamers die destijds een slaapplaats boden aan niemand minder dan Karel V zelf, Felipe IV, María de Asturias en beroemd schrijver Garcilaso de la Vega! Hondarribia is behalve een prachtige badplaats ook een ultieme plek voor liefhebbers van de Baskische keuken.

paradoor hondarribia

Parador van La Gomera (Canarische eilanden)

Toen ik op La Gomera woonde, kwam ik er vaak. Niet om te slapen maar wel om te eten in het restaurant als ik iets te vieren had. Het was mijn eerste kennismaking met de Paradorketen en ik werd onmiddellijk verliefd op de historische sfeer die het uitstraalde. Vanaf de subtropische hoog gelegen tuin van het Parador de La Gomera zag men Columbus uitvaren. Zijn laatste aanlegplaats alvorens de Nieuwe Wereld te ontdekken.

Parador La Gomera

Parador Santa Catalina van Jaen ( Andalusië)

Een van mijn grote favorieten, waar ik vaak heb mogen overnachten. Hoog op een berg gelegen is dit kasteel (burcht) een uitstekend uitzichtpunt. Omgeven door honderden hectaren van plantages met olijfbomen. ¨The place to be´ als je wilt proeven van de beste olijfolie ter wereld (en dan overdrijf ik niet).

parador jaen

Parador de Olite (Navarra)

Logeren in een echt kasteel, je wanen in de Middeleeuwen. Dat doe je als je in het Parador in Navarra logeert. Genieten in een oase van rust, beschermd door eeuwenoude stenen, je deel voelen van de geschiedenis. Meer heb je niet nodig.

Parador de Las Cañadas del Teide op Tenerife (Canarische Eilanden)

Deze Parador is een verhaal apart. Het is niet het gebouw of de historische uitstraling die deze Parador geliefd maakt. Maar wel de bijzondere ligging aan de voet van de hoogste berg van Spanje; El Teide (3718 m). In de omgeving van deze Parador kun je genieten van een bijzonder vulkanisch landschap en er is geen mooiere plek in Europa om de sterrenhemel te bekijken.

Parador de Salamanca (Castilla y Leon)

Ook deze Parador heeft – naast het gebouw en de historische uitstraling – iets bijzonders. Logeren in de Parador van Salamanca bied je een adembenemend uitzicht over het grootste openluchtmuseum van Spanje, de stad van Salamanca. Je stapt het hotel uit, gaat de brug die over de rivier de Tormes loopt over en je staat direct voor de toegangspoort van de bekende kathedraal van deze indrukwekkende studentenstad.

parador la granja

Een verblijf in een Parador is vandaag de dag uitstekend betaalbaar. Hou de aanbiedingen in de gaten en boek door de week en niet in het weekend. Wegens het 90-jarig bestaan bieden de restaurants in alle Paradores iedere maand een bijzonder jubileummenu van maar 19.28 Euro. Een symbolische prijs gelijk aan het jaar dat de eerste Parador werd geopend. Mocht je niet in een Parador gaan slapen, ga er dan zeker eens lekker uit eten en proef de sfeer van het oude Spanje.

2 gedachten over “Negentig jaar Paradores in Spanje

  1. In 1974 zijn wij in de Parador in de Gredos geweest. onze eerste kennismaking met de keten. Onvergetelijke ervaring toen. Deuren van dik middeleeuws hout. Uitzicht van jewelste over de toen nog witte bergtoppen. Ga er zeker nog een keer heen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s