Walvissen en dolfijnen spotten vanuit Tarifa

Tijdens de warme zomerse dagen in Andalusië is het heerlijk vertoeven op het water. De Straat van Gibraltar, de zeestraat tussen Zuid-Spanje en Marokko, is een van de beste plekken in Europa om dolfijnen, orka’s en walvissen te spotten. Het voedselrijke water van de Straat van Gibraltar is het leefgebied van verschillende soorten walvissen en dolfijnen. Van april tot oktober vertrekken er vanuit Tarifa dagelijks whale watching tours, waarbij je de indrukwekkende zeezoogdieren van dichtbij kunt bekijken.

firmm2

Er komen zeven soorten walvissen en dolfijnen voor in de Straat van Gibraltar. Vier daarvan verblijven er het hele jaar: de gewone dolfijn, de griend walvis, de tuimelaar en de gestreepte dolfijn. De Orka’s komen in juli en augustus naar de Straat van Gibraltar om de blauwvintonijnen op te wachten die dan terugkeren uit de Middellandse Zee. Potvissen zijn van maart tot juli te spotten. Zij jagen in die periode op diepte op de reuzeninktvis. En vinvissen passeren de zeestraat tussen mei en juli op doortocht van de Atlantische Oceaan naar de Middellandse Zee.

firmm3

In Tarifa zijn verschillende organisaties die zich inzetten voor de bescherming van de walvisachtigen in de Straat van Gibraltar. Dagelijks vertrekken er vanuit de haven boten van deze organisaties om dolfijnen en walvissen te observeren. Tussen april en oktober kun je met speciale whale watching tours mee op observatie-excursie. Op Google staan diverse aanbieders. Maar mijn oog viel op een Non Profit organisatie die zich ook nog eens inzet op onderzoek en bescherming van de dieren, FIRMM (Foundation for information and research on marine mammals).

Sinds 1998 onderzoekt een jong Internationaal team de aanwezigheid van de walvissen en dolfijnen in de Straat van Gibraltar. Naast een inventarisatie willen ze de vraag naar het vanwaar en het waarheen van deze trekkers van de oceanen beantwoorden. Hun onderzoek moet in de toekomst bescherming eisen gaan ondersteunen.

firmm4

In De Straat van Gibraltar passeren dagelijks ongeveer 300 vrachtschepen. Ondanks het zware verkeer en het daarmee samenhangende geluidsoverlast vertoeven in deze wateren veel walvissen en dolfijnen. Maar wat is hiervan de reden?

Op de drempel van de zeestraat stijgt voedselrijk dieptewater op uit de Middellandse Zee en het vermengt zich gedeeltelijk met het uit de Atlantische Oceaan binnenstromende water. Dit is de voorwaarde voor een groot voedselaanbod, waarvan de walvissen en dolfijnen profiteren.

Maar het zware verkeer in de Straat van Gibraltar bedreigt sommige walvissoorten natuurlijk ook. Voor de bescherming van de walvissen werd daarom in februari 2007 door het Spaanse Ministerie van Milieu een maximumsnelheid in de straat ingevoerd.

firmm5

Van april tot oktober biedt FIRMM meerdere keren per dag twee tot twee en een half uur durende walvisobservatie-excursies aan die naast een avontuurlijk ook een educatief karakter hebben. Vóór de tocht krijg je interessante informatie over de in de Straat van Gibraltar voorkomende walvissen en dolfijnen.

Om de dieren zo weinig mogelijk te storen, zijn de schippers speciaal opgeleid. Bovendien heeft FIRMM voorschriften voor een respectvolle „walvisobservatie“ bij de Spaanse autoriteiten in Madrid ingediend. Dit moet op zekere dag de walvissen in alle Spaanse wateren van pas komen.

firmm 1

Prijzen voor tochten van 2 uur

Volwassenen (vanaf 14 jaar): EUR 30,–

Kinderen (6-13 jaar): EUR 20,–

Kinderen (1-5 jaar): EUR 10,–

Baby’s (onder de 12 maanden): gratis

Voor meer informatie kijk je bij: https://www.firmm.org/nl/

 

4 gedachten over “Walvissen en dolfijnen spotten vanuit Tarifa

  1. In 2019 gaan we in de zomervakantie 3 weken rondtrekken met ons gezin door Marokko. Nu hebben we gelezen dat je in de straat van Gibraltar walvissen, dolfijnen en orka’s kunt spotten (voor de kust van Tanger).
    Kan iemand ons misschien vertellen hoe we een ‘whale watch tour’ kunnen boeken vanuit Marokko? Wij krijgen het namelijk niet gevonden. Wij krijgen alleen gevonden dat het vanuit Spanje kan.
    Alvast hartelijk dank!

  2. Zijn de boottrips voor de whale spotting ook vanuit malaga te boeken ? we hebben een huurauto om tot in tarifa te rijden . zou makkelijk zijn als het kan vanuit malaga

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s