Waar de stenen spreken, Geoparken in Andalusië

Afgelopen najaar had ik de eer om in Sevilla deel te nemen aan een driedaags seminar over Geo(logische) parken in Andalusië. Ik had nog nooit van de term gehoord, maar ergens had ik wel een belletje horen rinkelen; Geo, iets met stenen toch?

descarga

Op de avond van de perspresentatie, in het paleis van de Diputacion in Sevilla, wordt het me door een bevlogen geoloog in een paar zinnen allemaal duidelijk gemaakt: ´Geoparken zijn gebieden waar geologisch erfgoed en landschappen van internationale waarde op een integrale manier worden beheerd. Daarbij staan behoud, educatie en duurzame ontwikkeling centraal. De geologische geschiedenis, de cultuurhistorie, de hedendaagse cultuur en de natuur bepalen samen de identiteit van het gebied en in een Geopark maken inwoners, ondernemers, lokale instellingen en scholen samen dit verhaal zichtbaar. Burgerinitiatief en lokaal draagvlak zijn cruciaal. Hoe meer men over een gebied weet, hoe zorgvuldiger en duurzamer met de omgeving kan worden omgegaan´, vertelt hij.

Captura 8

Nou, duidelijke taal dus. Enigszins beschaamd realiseer ik me dat ik me beter had moeten voorbereiden. Want na de presentatie sta ik, met mijn mond vol tanden en klapperende oren, tussen biologen en geologen te luisteren naar termen als ammonieten, chalcofiel elementen en fossilisaties.

Gelukkig hoef ik de twee volgende dagen alleen maar op te letten en mee te wandelen in twee van de drie Geoparken die Andalusië rijk is.

Captura 6

Het eerste natuurpark dat we bezoeken is Sierra Norte de Sevilla. Het park grenst in het noorden aan de autonome regio Extremadura en in het oosten aan het natuurpark Sierra de Hornachuelos. Het park herbergt een tiental dorpen, zoals Sierra de Cazalla en Constantina, die worden gekenmerkt door spectaculaire forten en prachtige wandelroutes waarlangs we haar bijzondere flora en fauna ontdekken.

Captura 7

Het park maakt deel uit van de nog grotere Sierra Morena. De Sierra Norte is in 1989 door UNESCO uitgeroepen tot natuurpark dankzij haar rijke geologische en hydrologische waarden en haar bijzondere fauna. Hoogtepunt van het bezoek is de wandeling door het fascinerende Cerro del Hierro, een 2.5 km. lange route die uitkomt bij de prachtige steenkolenberg die voorheen werd gebruikt als ijzermijn.

Captura8

De volgende dag brengen we een bezoek aan Geopark Sierra Subbetica in de provincie Cordoba. Het landschap is indrukwekkend en de uitzichten zijn adembenemend. Er zijn eindeloze olijfboomgaarden en duizenden hectaren ruig kalksteengebergte. Een regio die één en al historie is, want in de Subbetica liggen meer dan 300 archeologische opgravingen. In de dorpjes bezoeken we musea, kastelen en andere fascinerende monumenten, meer dan genoeg om iedereen, die geïnteresseerd is in geschiedenis, tevreden te stellen.

Captura9

Het dorpje Zuheros met de vleermuizengrot heeft iets mystieks. Maar ook Doña Mencia waar je fietsen kunt huren om de Via Verde te ontdekken en Cabra met het fossielencentrum zijn de moeite van een bezoek waard.

Captura 2

Na drie dagen wandelen, klimmen, fietsen en stenen en fossielen besnuffelen, begrijp ik wat de waarde van de 200 miljoen oude Geoparken en van het bewaren van dit geologisch erfgoed is. Het gaat in de parken niet louter om de stenen, maar ook om de cultuurhistorische ontwikkelingen. Het gaat om het verhaal en om de ontstaansgeschiedenis naar boven te halen en uit te dragen zodat de bewoners maar ook de bezoekers er meer van kunnen ontdekken en beleven. Mede hierdoor draagt de status Geopark, die je kunt vergelijken met een Michelinster, bij aan de identiteit en aantrekkelijkheid van het gebied.

Captura

Tijdens een afsluitend diner met toepasselijke hapjes als Crinoides van kaas, Polje soep met Hums, Ammonites gevuld met paddenstoelen, Tobas van chocolade en op tafel authentiek Tethys zeezout, nemen we de boeiende dagen nog even door.

Captura 5

Gelukkig is de wijn uit Cordoba gebotteld in déze eeuw, maar als je heel goed proeft, en aan je derde glas toe bent, ontdek je zelfs de smaak van de miljoenen jaren oude mineralen die de wijn zijn speciale cachet geven. Of overdrijf ik nu?

Captura 4

Het Global Geopark Networks is een initiatief van UNESCO Werelderfgoed.  Alle aangesloten Geoparken stimuleren geotoerisme en een vorm van ecotoerisme. Toerisme in een geoparkgebied wordt aangemoedigd zodat de lokale bevolking hier profijt van heeft en bijdraagt aan een duurzame ontwikkeling van het natuurlijke erfgoed.

In Europa zijn momenteel (2017) 70 Geoparken aangesloten bij European Geoparks. In Nederland is dat de Hondsrug in Drenthe. In Spanje zijn dit Sierra Norte in Sevilla, Sierra Subbetica in Cordoba en Cabo de Gata in Almeria.

(Met dank aan: Turismo Andaluz en Geoparques Andalucia)

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s