Negen indrukwekkende kastelen om in Andalusië te bezoeken

Andalusië heeft een rijke en oude geschiedenis. Overal vindt je statige gebouwen en monumenten die verhalen uit het verleden vertellen, en niet alleen het leven van de Andalusiërs markeren, maar ook en vooral het aspect van hun omgeving en natuur. In veel Andalusische steden tref je juwelen van cultureel erfgoed aan in de vorm van burchten en vestingen. Vaak zie je silhouetten van schitterende monumenten al van veraf opdoemen, hoog op een berg, met eronder een wit dorpje als balkon van het verleden.

In dit blog tref je een selectie van klassieke Andalusische kastelen aan, die echt de moeite waard zijn om een keer te bezoeken.

  1. Castillo de Belalcázar (Córdoba)

Het Castillo de los Sotomayor in Belalcázar wordt beschouwd als een van de indrukwekkendste op het Iberisch  schiereiland. Dit kasteel mag niet in deze lijst ontbreken. Het is gehuisvest in het noorden van Andalusié en in de vijftiende eeuw gebouwd in Militair Gotische stijl. De naam is afkomstig van Bel Alcazar dat in het Moors ´mooi kasteel´ betekent. Opvallend is de hoge toren van 45 meter die tevens de hoogste markante vestingstoren van heel Spanje is. Helaas is het kasteel van binnen niet te bezichtigen.

castillo 1

  1. Castillo de Santa Catalina (Jaén)

Hoog boven de stad Jaen pronkt het Santa Catalina Kasteel. Het grootste gedeelte van het authentiek sprookjeskasteel kasteel is een Paradorhotel waar je kunt logeren.  De perfecte vormen en staat van bewaring zijn overweldigend, je kunt niet anders dan sprakeloos worden van de Middeleeuwse sfeer die je omringt.

castillo 2

  1. Castillo de Almodóvar del Río (Córdoba)

Dit kasteel  is van Moorse afkomst, en straalt de kracht van de Moorse periode van Al-Mudawwana uit. Het wordt druk bezocht en dat is geen wonder: torens en kantelen, loopbruggen, bruggen brengen je volledig terug in de tijd.  Vaak worden er gedramatiseerd bezoeken georganiseerd waar zelfs een Middeleeuws banket bij inbegrepen is. Er zijn zelfs opnames gemaakt voor de serie Game of Thrones.

castillo 3

 

  1. Castillo de Santa Catalina (Cádiz)

Niemand kan de charme van Cadiz weerstaan ​​en ik denk daarbij vooral aan de sfeer die het strand van La Caleta met het oude kuuroord uitstraalt. Een fundamenteel onderdeel van deze historische sfeer is het Castillo de Santa Catalina, een typisch Spaanse fort met een vijfhoekig plan en sterpunten die als golfbrekers in de zee lijken op te gaan. Het fort werd hoofdzakelijk gebouwd voor de verdediging van Berber-piraten in een gebied dat delicaat is voor invasies. Als je de hoofdstad van Cadiz bezoekt, is een wandeling naar het kasteel van Santa Catalina een must. Er is bovendien een cultureel centrum in gehuisvest.

castillo 4

  1. Fortaleza de la Mota (Jaén)

In de gemeente Alcalá la Real vinden we, hoog op de berg, een meer dan oude verdedigingsvesting uit de Nasrid-periode. Het vestingstadje bij uitstek, het Fort van La Mota bewaart perfecte voorbeelden van de belangrijkste delen van een Medina, zoals de muur, het Alcazaba of het Alcazar. Bijzonder is de toegang. Je kunt La Fortaleza namelijk bereiken via een onderaardse gang die door de berg omhoog loopt.

castillo 5

  1. El Castillo de Alcaudete (Jaén)

In de provincie Jaen ligt het stadje Alcaudete hoog op een heuvel. Daar is het waar een prachtig kasteel van Arabische oorsprong herbergt dat bestaat uit zes torens, waaronder de indrukwekkende Torre del Homenaje. Een foto aan de noordelijke deur uit de tijd van het Kalifaat is bijna verplicht. In het kasteel bevindt zich een interactief bezoekerscentrum.

castillo 6

  1. Castillo de Olvera (Cádiz)

Zoals vele forten van islamitische afkomst, werd het Olvera-kasteel in de 12e eeuw gebouwd om de inwoners van het gebied te beschermen tegen vijandelijke aanvallen. Vandaag de dag is het kasteel, dat met zorg is gerestaureerd,  gedeeltelijk opnieuw opengesteld. Het is een ideale plek om te genieten van het panoramische uitzicht over de bergen van Cádiz.

castillo8

  1. Castillo de Niebla (Huelva)

Onbekend voor velen omdat het ook wel het Kasteel van Guzman wordt genoemd. Dit prachtige fort heeft veel bezetters gehad, allerhande culturen zijn het gebied  gepasseerd: Arabieren, Romeinen, Andalusíers en zelfs de Fransen hebben een stempel gedrukt op het Kasteel. Het staat zo stevig op zijn grondvesten, dat zelfs  de aardbeving van 1755 het geen schade heeft berokkend. In dit kasteel heeft zelfs Columbus nog overnacht.

castillo9

  1. Castellar de la Frontera (Cádiz).

In het zuidoosten van de provincie Cadiz en in het natuurpark Alcornocales treffen we de plaats Castellar de la Frontera. Kenmerkend voor Castellar is het prachtige kasteel-fort dat echt een authentieke vestingstadje is, gezien het binnen de ommuurde vesting Castellar Viejo, het dorp van Arabische afkomst, bevindt. Het is het Alcázar dat vandaag de dag wordt beschouwd als het kasteel. Het is onlangs gerenoveerd en opnieuw ingericht als een hotel.

 

Zoals je ziet, kun je in Andalusië je hart ophalen als je op zoek bent naar goed bewaard gebleven sprookjeskastelen. Kastelen hebben iets magisch, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Bovenstaande lijst is echter een kleine selectie, in Andalusië wemelt het van kastelen en prachtig bewaard gebleven forten en burchten. Misschien is het een leuk idee om voor de vakantie eens een kastelenroute te plannen!

2 gedachten over “Negen indrukwekkende kastelen om in Andalusië te bezoeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s