La Gomera, het eiland waarop ik zestien jaar heb gewoond, is een klein en rustig, groen eiland met weinig voorzieningen. Toeristen komen voor de rust en de mooie, ongerepte natuur. Het is één van de zeven Canarische eilanden en heeft een omtrek 378 km.
Ik woonde in het dal van de hoofdstad San Sebastian, in de campo, tegenover een enorm waterbekken en met uitzicht op de grillige groene bergen. Dat dal maakt deel uit van de zes valleien die ieder vanaf grote hoogte, met een rivierbedding op zee uitkomen; San Sebastian, Hermigua, Agulo, Vallehermoso, Valle Gran Rey en Santiago. La Gomera onderscheidt zich van de andere eilanden omdat het zo mooi groen is en geen waterschaarste kent. Dit komt omdat de Noord-Oost-Passaat de wolken tegen de hoge bergen drukt, die het vocht als een spons opnemen. Het centrum van het eiland vormt één groot woud, een subtropische jungle, met als hoogste punt de berg Garajonay van 1487 meter. Vanaf dit woud lopen in alle richtingen grillige woeste barrancos naar de kust waar de boeren langs steile hellingen tomaten, aardappelen en mais verbouwen. Langs de kust vallen de rotswanden steil in zee, er zijn echter maar een paar stranden die goed toegankelijk zijn. Dat zijn San Sebastian, Santiago en Valle Gran Rey aan de zuid- en zuidwestkust.
Rondtrekkend over het eiland zie je een groot scala aan berglandschappen en kun je genieten van schitterende uitzichten. Je komt in dorpjes die bijna verlaten zijn of in rustige stadjes waar je het gemoedelijke leven kunt gadeslaan. Opvallend zijn de vele bananenplantages. Met name in de vallei van Hermigua, waar ik mijn eerste casas rurales restaureerde en ging verhuren, toen het landelijk toerisme net werd ontdekt. De Canarische bananen zijn klein van stuk en bijzonder smakelijk.
La Gomera heeft drie zaken die bijzonder uniek zijn. Als je ooit een bezoek brengt aan het eiland móet je deze ervaren:
El Silbo Gomero
Dit is de moedertaal van het eiland, door Unesco uitgeroepen tot cultureel erfgoed van de mensheid. Vroeger, voordat er telefoons waren, communiceerden de boeren via een fluittaal met elkaar. Er waren nauwelijks wegen, hoogstens wat geitenpaden en de valleien waren grillig en diep dus het was lastig om even bij elkaar langs te gaan. De Gomero fluit met twee vingers in de mond specifieke klanken en kan op deze wijze over kilometers afstand hele gesprekken voeren. Zelfs vandaag de dag zie je mensen fluitend communiceren en is het een verplicht vak op school!
Het Nationaal Park Garajonay
Op La Gomera bevindt zich het enige Nationale Park van Spanje dat door Unesco in 1981 is opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Het is 40 km² groot en in het park groeien zo’n 450 plant- en eeuwenoude boomsoorten. Bijzonder aan het park is de mist, die vrijwel constant aanwezig is. Centraal in het park met een uniek ecosysteem ligt een oeroud laurierbos, dat alleen nog op een paar Canarische eilanden voorkomt dankzij het uitzonderlijke klimaat.
Hou je van wandelen? Dan kun je je hart ophalen in het indrukwekkende en magische regenwoud.
De Orgelpijpen
Ten noorden van La Gomera ligt Los Órganos (de orgelpijpen). Dit zijn enorme basalten kolommen die steil in zee afdalen en die je alleen vanaf het water kunt bewonderen. Langs de hoge rotswanden stromen, vooral in de wintertijd, verschillende grote watervallen. Vanaf het westen van La Gomera worden boottochten georganiseerd om Los Organos te bezoeken en om te gaan whale watchen. Je ziet naast dolfijnen en walvissen soms zelfs potvissen en hamerhaaien.
Op La Gomera kom je om te onthaasten, om creativiteit op te doen en om te genieten van de natuur. Het is een eiland voor mensen die van rust, stilte, natuur, wandelen en het landelijke leven houden. Maar je kunt natuurlijk ook heel lekker niets doen. Op het eiland wonen net geen 20.000 mensen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je ergens in de rij hoeft te staan of dat het er druk is.
Je bereikt La Gomera vanaf Tenerife met ferry´s die frequent vertrekken vanaf het plaatsje Los Cristianos, 20 minuten vanaf vliegveld Zuid. Of met een vliegtuigje dat twee keer per dag vertrekt vanaf vliegveld Noord.
Wil je meer weten over het eiland en het leven op Gomera, lees dan mijn boek Wind en Water, dat daar grotendeels afspeelt.
Een duidelijk beeld van La Gomera hoe het was en hoe het nu is. Het heeft bij mij een bijzondere
plek in mijn hart. Janarie
En zo is het