Girona, natuur en historie tussen de Middelandse zee en de Pyreneeën

Tientallen keren ben ik op doorreis van Frankrijk naar Barcelona door de provincie Girona gereden, maar nooit heb ik de moeite genomen eens te stoppen in dit gebied van onverwachte enclaves waar de ontmoeting tussen het ruige karakter van de Pyreneeën en de subtiliteit van de Middelandse Zee plaatsvindt. Er is  geen vallei of zij herbergt wel een kapel en er is geen baai of hij koestert een vissersdorpje. Dit keer kan ik de uitnodiging om de sporen van oude culturen en gastronomische tradities niet weerstaan en laat ik mijn onrustige geest verrassen door een duik in het hart van de Costa Brava en de Pirineu de Girona te nemen.

Om je verblijf in Girona te plannen heb ik een aantal afwisselende routes voor je op een rij gezet. Zo kun je deze veelzijdige en opvallend groene provincie in een aantal dagen op een betoverende manier ontdekken.

park-1

 

Culturenroute ( noordoost Girona)

Figueres – Peralada – Castello d´Empuries – Sant Pere Pescador – l´Escala

We volgen het pad waarlangs duizenden jaren geleden eeuwenoude culturen voorbij kwamen. Hier bevinden zich de resten van de beschaving die deze zone heeft bevolkt. Griekse bouwwerken en Romeinse tempels in Empuries en overblijfselen van een gebied dat bewoond is geweest door Iberische, Romeinse, en Westgotische culturen.

baai-1

Baaienroute ( oost Girona)

Cap des Forn- Begur – Fornells – Tamariu – Cap de Sant Sebastian )

Baaien vormen een van de meest karakteristieke aspecten van de Costa Brava, waar de bergen en de zee door goud zand omringende vissersdorpjes zijn omgeven. Ideale plekjes om visgerechten en de plaatselijke ansjovis te proeven. De route is ideaal om met de auto af te leggen, maar er zijn langs de kust ook vele wandelpaden die je een goed beeld geven van de eigenlijke aard van de kust van Girona.

baai-2

Kastelenroute (oost Girona en midden Girona)

  1. L´Estartit – Foixa – Monells – La Bisbal d´Emporda – Palamos – Pals – Castel d´Aro
  2. Hostalric – Breda – Castel de Montsoriu – Sant Hilary Sacalm – Anglés

Er zijn twee verschillende kastelenroutes in Girona. De eerste brengt je langs de kust naar middeleeuwse plaatsjes zoals Pals en Torroella de Montgri. De tweede route combineert het indrukwekkende natuurschoon van het natuurpark Monseny met de statigheid van kastelen zoals die van Hostalric, Montsoriu, Sant Hilary en Anglés. In het natuurpark Monseny zijn tientallen wandelingen, op diverse niveau´s,  te maken op paden die uitermate goed gemarkeerd zijn. Bovendien lopen hier twee lange afstands wandelpaden doorheen; GR2 en GR5

castillo

Vulkanenroute ( midden Girona)

Girona – Banyoles – Olot – Dant Feliu – Amer

Deze route gaat door een schitterend, mysterieus en open landschap met bezienswaardigheden zoals het meer van Banyoles (een van de grootste van Spanje)  en de Romaanse kerk Santa Maria de Porgueres. Het middeleeuwse stadje Besalu en de basaltmuren van Castellfollit de la Roca leiden je de vulkanische zone van het Garrotxa gebied in en door beukenbossen van Fageda  d´en Jorda. Olot is een prachtig plaatsje waar je in sommige restaurants de ´vulkanische´gastronomie kunt proberen; o.a witte mais, truffels en paarse aardappelsoorten.

garrotxa_960x648_079b17f4-volcan

Valleienroute (noord Girona)

Beget – Camprodon – Campdevanol – Ribes de Fresner – Queralbs – Nuria

Een schitterende route door de vallei van Ribes en de vallei van Camprodon. Smalle passen, steile bergen en het schilderachtige tandradtreintje, uniek in heel Spanje, dat van Ribes naar het afgelegen klooster van Nuria gaat dat alleen te voet of met het treintje bereikbaar is.  De Nuriavallei, habitat vanberen en wolven,  is in de zomer een oase voor wandelliefhebbers. In de winter ligt er veel sneeuw, maar dat geeft het bezoek aan het klooster met beschermheilige Nuria een extra dimensie als je de wind door de ruige Pyreneeén hoort fluiten.

pak-2

Bergtoppenroute ( noord Girona)

Masella – La Molina – el Villar d´Urx – Puigcerda – Meranges

Deze route geeft je de mogelijkheid om de spectaculaire bergtoppen zoals Tossa d´ Alp via de meest respresentatieve elementen van het uitgesproken Pyreneeënlandschap te beklimmen. Vanuit Puigcerda kun je in twee skigebieden komen die in de zomer schitterend groen wandelgebied zijn met velden vol orchideeën. Vanaf de hoge bergtoppen heb je zicht op de Pyreneeën van Andorra en Frankrijk.

gi-py

Tuinenroute ( oost Girona)

Saint Felieu – Tossa de Mar – Lloret de Mar – Blanes

Deze route begint in Saint Felieu en gaat via een natuurlijke tuin van tot aan de zee reikende dennenbossen naar de oude stadskern van Tossa de Mar. De tocht brengt ons naar drie botanische tuinen: Santa Clotilda in Lloret de Mar, Marimurtra in Blanes en Pinya de Rosa tussen deze twee gemeenten in. De tuinen zijn spectaculaire bloemenbalkons die over de blauwe oneindigheid van de Middelandse Zee hangen. De tuinen zijn verbonden met lange afstands wandelpaden langs de kust.

jardin-1

 

De provincie Girona kun je het gehele jaar bezoeken, maar ik raad je aan dit niet in de zomer te doen i.v.m de drukte aan de kust. De provincie heeft mij in ieder geval aangenaam verrast. Het merendeel van de bezienswaardigheden heeft te maken met de lange en bewogen geschiedenis van deze prachtige streek in het noordoostelijk deel van Spanje.

gi-kas-1

Boek nu je vakantiehuis in Zuid Spanje voor zomer 2017

casita

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s