De nieuwe aanwinst van Museumstad Malaga

Kunststad Malaga wacht in spanning op de opening van het Museo Palacio de la Aduana, dat eind 2016 plaats gaat vinden. Met het Museo Picasso, Museo Thyssen, Museo Pompidou en Museo Ruso heeft Malaga als museumstad de afgelopen jaren aardig naam weten te maken. Dit jaar doet de hoofdstad van Malaga er nog een schepje bovenop en wordt er opnieuw een kunstkabinet geopend.

Museo_de_la_Aduana,_Málaga_01

In het voormalige douanekantoor ligt al jaren een enorme collectie aan beeldende kunst en archeologische vondsten opgeslagen en deze zullen in het ruim 18.000 meter ruime gebouw nu eindelijk tentoongesteld gaan worden. Naarnaast is men bezig met de voorbereiding van een expositie met werken van onder andere Joaquin Sorolla, Carlos de Haes, Federico de Madrazo, Antonio María Esquivel. Maar ook zullen er schilderijen hangen van meesters zoals Velazquez en Zobraran en wordt er aandacht besteedt aan moderne kunst. In totaal kan men straks rond de 12.000 werken bezichtigen.

museo aduana

Een aantal schilderijen worden door het Prado museum in Madrid uitgeleend, waaronder het bekende Anatomía del corazón van Enrique Simonet en El Juicio de Paris van Rubens.

museo m

El Palacio de la Aduana is in 1789 gebouwd met marmersteen uit Coin. Het huis, dat ook wel Casa de la Aduana wordt genoemd heeft dienst gedaan als overheidsgebouw, tabaksfabriek en als douanekantoor van de haven van Malaga. Echter, in 1922 is het vrijwel geheel verwoest door een brand waar achtentwintig personen bij om het leven kwamen. Vele jaren later is het gebouw wat opgeknapt en is het jaren gebruikt als dependance voor de Junta.

museo adua

Gelukkig wist men bij tijds de waarde van het prachtige neoclassicisme bouwwerk in te schatten en is er in 2004 begonnen met een serieuze restauratie die zeven jaar heeft geduurd.

In het voorjaar van 2016 heeft de Junta de sleutel van het monumentale gebouw overgedragen aan Diputacion van Malaga die het beheer gaat dragen van het museum. Momenteel is het nog een kwestie van een paar laatste likjes verf, een beetje gebeitel en wat allerlaatste finesses aan het pand totdat de deuren definitief de deuren geopend kunnen worden en Malaga haar roemrijke status van museumstad glorieus kan bevestigen.

museo ad

Vermoedelijk zijn er samen met mij heel veel mensen die staan te popelen tot de kunstschatkamer van Malaga dit najaar definitief voor bezoekers toegankelijk zal zijn, maar we moeten nog een paar maanden geduld hebben. Overigens is geduld hebben ook een hele kunst.

Het museum bevindt zich aan de Plaza de la Aduana, dichtbij de Avenida de Cervantes en La Plaza Marina.

 

 

4 gedachten over “De nieuwe aanwinst van Museumstad Malaga

  1. Pingback: Nieuws van La Casita, herfst 2016 | La Casita

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s