Gastblog Verkeersbureaus : Dertig dagen Kerst in Spanje

Kerstmis is Navidad in het Spaans maar toch heeft het woord een veel ruimere betekenis. In Nederland zijn we gewend om twee dagen kerstmis te vieren maar Navidad vier je in Spanje van 6 december tot 6 januari.
20151207_190950

In Spanje zijn 6 en 8 december twee feestdagen. Deze dagen worden, samen met vrije dagen, aan het weekend geplakt en zodoende hebben de meeste mensen een extra lang weekend dat Puente genoemd wordt. Rondom de Puente gaat in alle steden en dorpen de kerstverlichting aan, worden de bomen en kerststallen tevoorschijn gehaald en beginnen de inkopen voor de diverse maaltijden met vrienden en familie aan het eind van de maand. De maaltijden zijn een niet te onderschatten onderdeel van de feestmaand.

20151204_180206

Feliz Navidad

Vanaf 6 december wenst men elkaar een Feliz Navidad, dat in werkelijkheid betekent dat je iemand een gezellige kerstperiode wenst. In tegenstelling tot Noord Europa worden er geen kerstkaarten verstuurd.

20151207_184735

El Dia de los Santos Inocentes

Om de feestvreugde op te voeren viert men in Spanje op 28 december El Dia de los Santos Inocentes. Op die dag, die te vergelijken is met 1 april, kunnen grapjassen zich uitleven en je bij de neus nemen. Ik ben zelf op die dag getrouwd, maar er kwam bijna niemand op ons feestje omdat men dacht dat het een grapje was…

Nochevieja

Dan begint de tijd te dringen, de inkopen voor oudejaarsavond moeten worden gedaan. Geen oliebollen voor de Spanjaarden maar Mariscos (schaal en schelpdieren) en daarvoor wordt niet bepaald op een dubbeltje gekeken. Kreeften, krabben en enorme garnalen, smaak en kwaliteit staan hoog in het vaandel tijdens deze dagen. En natuurlijk een goed glas cava van een befaamde bodega uit Cataluña. Oudejaarsavond vier je met vrienden of familieleden, of je gaat uit eten in een goed restaurant waar je om twaalf uur een feesthoedje, plastic toetertje en confetti bij het tradionele bakje met 12 druiven geserveerd krijgt. Als je de druiven om 12 uur op hebt en de pitten hebt weggewerkt, toast je met cava en wens je elkaar een Prospero Año. Vier je het op een stadsplein, dan kun je in de open lucht tot in de kleine uurtjes jezelf het nieuwe jaar in dansen.

nochevieja 1

Lees verder over de Kerstmaand in Spanje

Een gedachte over “Gastblog Verkeersbureaus : Dertig dagen Kerst in Spanje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s