Goede wijn behoeft geen krans; La Rueda

La Rueda
Als er ooit een druif is geweest die het moet hebben van geavanceerde technologie, dan is het wel de Verdejo, die voornamelijk in en rond het plaatsje La Rueda, ten noordwesten van Madrid, geoogst wordt.

10

Het is algemeen bekend dat Castilla y Leon een regio van vleeseters is, dus het komt misschien vreemd over dat hier de beste witte wijn van spanje vandaan komt. Maar toch werd de Verdejodruif al in de tijd van de Moren in Castilla y Leon verbouwd, hoewel er destijds een soort sherry van gemaakt werd. Daar is in de twintigste eeuw verandering in gekomen
Superieur wijn maken begint in de Rueda al in de oogsttijd, in de vroege uurtjes, voor de zon op komt. De plukkers hebben een mijnlamp op hun hoofd en laden de druiven in met plastic beklede trucks of kleine plastic dozen.

images     11

Daar wordt er inert gas, dat zwaarder is dan lucht, overeen geblazen, om te voorkomen dat de druiven, zodra ze van de stokken zijn, in contact komen met de lucht.
De oogst wordt zo snel mogelijk naar de wijnmaker gebracht, waar de druiven in een afgesloten tank voorzichtig tot op gistingstemperatuur worden gekoeld ( 15-18 C), die ook met inert gas wordt gevuld om contact met de lucht te voorkomen. Zo krijgt men de verfijnde puntige appel/kruisbessensmaak van de Verdejo, een druif die dus al meer dan 1000 jaar verbouwd wordt.

El Hilo de Ariadna
Laatst was ik op bezoek bij de familie Yllera die gedurende de afgelopen twintig jaar een groot aantal kleine oude bodega´s in Rueda van de ondergang hebben kunnen redden. Een bijzonder project heeft er voor gezorgd dat Grupo Yllera de diverse kelders van deze bodega´s met elkaar in verbinding hebben gesteld en zo is er een ondergronds labyrint van oude wijnkelders ontstaan dat je kunt bezoeken. Het labyrint ligt twintig meter onder de grond en is bijna een kilometer lang.

1

Het labyrint is genoemd naar een verhaal uit de legende uit de Griekse Mythologie waar ´De draad van Ariadne´ centraal staat. Ariadne zou de held Theseus geholpen hebben te ontsnappen uit het labyrint waar een Minotauro woonde. Ze gaf Theseus een zwaard en een kluwen wol (De draad van Ariadne). De wollen draad moest hij afwikkelen terwijl hij het labyrint in ging. Ariadne was namelijk bereid om Theseus te helpen op voorwaarde dat hij met haar zou trouwen, zodra hij de uitweg uit het labyrint gevonden zou hebben. Theseus doodde met het zwaard de Minotaurus die in het labyrint huisde en vond dankzij ´De draad van Ariadne´ de uitgang terug.

De ondankbare Theseus liet Ariadne kort daarna in de steek. Maar de god van de druiven en de wijn, Dionysus, onfermde zich over haar en maakte haar tot zijn vrouw.
Het wijnhuis Yllera heeft haar wijnen naar de personages van de legende genoemd; Ariadna, Dedalo, Teseo, Las Doncellas, El Minotauro, Dionisos etc. Iedere wijn heeft, afhankelijk van zijn karakter en leeftijd, een bijpassende naam uit de legende gekregen.

3     4     9

Natuurlijk krijg je van de spannende verhalen en de tocht door het labyrint ontzettende honger en dorst. Ook daar heeft de familie aan gedacht. In een sofisticated restaurant, diep onder de grond, kun je genieten van een bijzonder menu waarin op bijzondere wijze mythologie, kunst, en historie verwerkt zijn. Bovendien wordt er een overheerlijke witte Rueda geschonken. Maar voor liefhebbers van rood, geen nood, Rueda is er ook in tinto. En men bottelt zelfs cava.

unnamed          2     3

Wat mij betreft een aanrader voor als je op doorreis bent van Nederland naar het Zuiden. Wel raadzaam om van te voren telefonisch een afspraak maken:

(0034) 938.868097
Bodega El Hilo de Ariadna
Ctra Madrid-Coruña Km 173
47490 Rueda ( Valladolid)
http://www.elhilodeariadna.es

 

Met dank voor de uitnodiging:

Consejería de Cultura y Turismo de Castilla y Leon ( Castilla y Leon es Vida)

Spaans Verkeersbureau Den Haag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s