Een oase van palmen in Malaga

Peter Lensvelt is samen met zijn vrouw en kinderen ruim tien jaar geleden vanuit Bonaire op hun finca in Tolox (Malaga) neergestreken. Gedurende zijn lange woon- en werkperiode in Colombia en de Cariben heeft hij een bijzondere passie voor palmbomen ontwikkeld. Voor Peter zijn het exotische, de zon en het goede leven symbolisch herenigt in palmbomen. Al voordat hij in Spanje kwam wonen zette hij zich in voor de herdistributie en bescherming van de zeldzame Sabal Palm.

Vanaf 2005 is Peter op zijn finca – vakantiepark El Moralejo intensief gaan planten. Het was een hele uitdaging om palmsoorten uit tropische gebieden te planten in het wisselende Andalusische klimaat en aan de rand van het natuurpark La Sierra de las Nieves waar zijn finca gelegen is. Inmiddels zijn er palmen uit alle continenten en uithoeken van de wereld vertegenwoordigd op zijn landgoed.

20150825_115307          20150825_115602

        Rise of the Phoenix

Spanje heeft van oudsher in het bekende Elche een indrukwekkende vertegenwoordiging van de Phoenix Palmbomen die geplant zijn in het tijdperk van de Moren.  Peter probeert die met zijn enorme passie uit te breiden op zijn eigen landgoed . Bijna alle Phoenix soorten die er bestaan  groeien op ´Botanicotel´ Moralejo.

 

In 2009 legde hij een“Moorse” tuin aan op het pleintje van Moralejo. Het bronwater dat uit het fonteintje komt, wordt gebruikt voor irrigatie van de palmen.

20150825_115707          20150825_120100

 

Palm-enthousiastelingen uit alle delen van de wereld sturen per luchtpost zaden en kleine palmen naar Peter op die met veel zorg, geduld, optimisme en een hoog slagingspercentage worden opgekweekt. Vanuit Finca El Moralejo kun je op heldere dagen de zee spotten en tegelijk hebben de  hoge bergen meer landinwaarts een ideaal micro-klimaat om in Europa palmen te cultiveren. Echter de hete zomers eisen vaak veel van de redelijk bestendige bomen. Het is dan ook een kunst om  micro-klimaten binnen zijn eigen project te creëren, om te ontdekken waar de palm zich het meest in zijn element voelt: uit de wind, in de schaduw of op het zuiden.  Ook worden er  ´hybrids´ ofwel interessante kruisingen van palmbomen gekweekt om hun reactie op de locale omstandigheden te testen.

De volgende soorten die het  goed doen zijn slechts een greep uit de meer dan honderd variëteiten die Peter ondertussen heeft opgekweekt in zijn kleine paradijs op aarde: Washingtonia, Phoenix, Butia, Syagrus, Coccothrinax & Jubea’s: deze laatst-genoemde is de Chili wijnpalm, die zeer traag groeit en tot de grootste, majestueuze en massieve palmsoorten behoort.

20150825_120201          20150825_115743

 

Peter blijft verder planten en zaaien en is altijd bereid om zijn nog steeds groeiende passie met zijn gasten en geïnteresseerden te delen. Vraag gerust naar een rondleiding op Finca el Moralejo !

Wil je op Finca El Moralejo Logeren? Klik dan hier.

Wil je een rondleiding aanvragen? Klik dan hier.

Wil je Peter zijn Facebookpagina over palmen volgen? Klik dan hier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s