Gastro uitjes die je deze zomer niet mag missen in de provincie Malaga.

De zomer is met heel veel warmte gestart, en gelijk ook met heel veel smaak. Dat wordt al snel duidelijk als je het aanbod van gastronomische ´Fiestas´ bekijkt. Te kust en te keur kun je kiezen uit een aanbod van smakelijke producten zoals de Moscateldruif, Olijven, Gazpachos en Ajo Blanco. Almachar, Iznate, El Borge, Competa, Manilva en nog een aantal anderen zijn de dorpen waar je deze zomer tijdens hun lokale feesten kunt genieten van een lekkere Tinto de Verano en de Smaak van Malaga.

Dia de Melocoton in Periana ( De dag van de Perzik), op 1 augustus.

Dit feest is al jaren een van de klassiekers onder de zomerevenementen in de Axarquia. Het feest vindt normaal gesproken altijd plaats tijdens het eerste weekend van augustus. Er worden sappige perziken en koele sangria uitgedeeld, en zodra de avond invalt wordt de winnaar gekozen die de lekkerste koekjes of het lekkerste toetje kan maken met natuurlijk als hoofdingrediënt: De Perzik.

menu periana

Dia del Gazpacho in Alfarnatejo ( De dag van de Gazpacho), op 1 augustus

In dit kleine dorpje in het hoger gelegen deel van de Axarquia heeft men een gastronomische traditie die jaren lang is doorgegeven van vader op zoon. Men viert er al jaren een van de meest verfrissende ´Fiestas´ van de provincie, de dag van de Gazpacho. Er worden honderden liters koude Gazpacho geschonken. Wie heeft daar nu geen trek in, een koud soepje op een warme zomerse dag! Omdat de Gazpacho ieder jaar door verschillende mensen wordt bereid is de smaak ook ieder jaar weer een verassing voor de papillen.

menu gazpacho

Dia de la Uva Moscatel de Iznate ( De dag van de Moscateldruif), op 8 augustus

Gedurende de namiddag en avond van de achtste augustus vindt er een werkelijke smaakexplosie plaats in Iznate. De oorspronkelijke gedachte van dit feest was de promotie van de moscateldruif, maar inmiddels heeft de bevolking van het dorp het evenement omgedoopt tot een proeflokaal van verschillende smaken van lokale producten. Zo kun je o.a Ajo Blanco, Gazpacho, Avocado en gegrilde Paprika´s proeven. Natuurlijk worden er diverse gerechten met de zoete moscateldruif aangeboden. Het is een perfecte mogelijkheid om de ´Ruta del Aguacate´ in de Axarquia te leren kennen en tegelijk het gezellige dorpje te bezoeken terwijl je je laat verassen door wat de bevolking je voor zet.

Noche del Vino in Competa ( De wijnnacht) op 15 augustus.

Dit feest wordt ieder jaar op dezelfde avond gevierd. Het is een eerbetoon aan de boeren die eeuwen lang de wijnvelden hebben bewerkt. Het is een herinnering aan de klassieke manier van oogsten, persen en de transformatie van druivensap in wijn. Hoofdproduct is wederom de moscateldruif. Eigenlijk begint het feest al in de vroege middag met een mis in de kerk voor de beschermheilige van Competa. Na de religieuze ceremonie start de lokale bevolking het stampen van de druiven op La Plaza de la Vendemia. Net zoals het er al eeuwen geleden toeging worden schoenen en slippers verwisseld voor speciale gevlochten sandalen en worden de druiven met ongewassen voeten fijngestampt. Heb je het er voor over en ben je niet kieskeurig? Neem dan deel aan het feest en proef een glas van het goddelijke vocht.

menu competa

Fiesta del Ajoblanco in Almachar ( Het witte knoflook  feest) op 5 september

Wat ooit een initiatief was van de bevolking om verbetering van de toegangsweg naar het dorp aan te vragen is inmiddels een jaarlijks terugkerende traditie geworden. Witte knoflook? Wat kan je daar nu van maken, zul je zeggen. Je moet het een keer geprobeerd hebben en ik verzeker je, je zult er van smullen. De Ajoblanco is een smakelijke koude soep die gemaakt wordt van amandelen, knoflook, brood en olijfolie. De soep wordt afgemaakt met een paar zoete druiven van de streek. Liters van de koele stevige soep worden verstrekt als de vooravond begint. Een aangename versnapering na een bezoek van wederom een dorp in de Axarquia.

menu ajo blanco

Fiesta de la Vendemia in Manilva ( Oogstfeest) van 4 tot 7 september

Wijnliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de zomer in de provincie Malaga. Dit keer gaan we de andere kant van Malaga eens bezoeken want de moscateldruif is geen exclusieve druivensoort van alleen de Axarquia. Ook in Manilva wordt eeuw na eeuw een zoete wijn gebotteld. Ieder eerste weekend van september worden de druiven geoogst en door honderden blote voeten in een enorm vat gestampt. De eerste glazen druivensap worden verdeeld onder de toeschouwers.

Feria de la Aceituna de Alozaina ( Het olijvenfeest) van 11 tot 13 september

Dit kleine dorpje aan de rand van het natuurpark La Sierra de las Nieves is op dit moment de grootste producent van de tafelolijf die een Denominacion de Origen heeft. Op 15 september luidt het dorp de olijfoogstperiode in die ook ´El Verdeo´wordt genoemd. Vaak valt dit samen met de viering voor de beschermheilige van het dorp: La Virgen del Dulce Nombre de Maria ( De maagd met de zoete naam Maria).

menu a

 

Dia de la Pasa in El Borge (De dag van de rozijn) op 20 september

Eeuwenlang worden er druiven gekweekt in El Borge, maar dit keer wordt er geen wijn van gemaakt. El Borge is bekend om de gedroogde druif, of wel de rozijnen. Op de derde zondag van september worden er in het pittoreske dorp duizenden kilos rozijnen uitgedeeld. Ondanks dat het drogen van de rozijnen de bevolking niet rijk maakt is het onderdeel van een traditie geworden die men niet wil opgeven. Als je op een late zomerdag een bezoek aan het dorp en de omgeving brengt zullen de enorme gemetselde bakken die schuin tegen de berghellingen staan je opvallen. Het lijkt dan wel of de tijd in El Borge even stil is blijven staan.

menu pasas

Fiesta de la Cabra Malagueña in Casabermeja ( Feest van de Malagageit) van 18 tot 20 september

Spanje zou Spanje niet zijn als er niet overal een feest van gemaakt wordt. Casabermeja dankt zijn feest aan … een geit. Het speciale Malagaras heeft een heuse eigen party op zijn naam staan. Geitenvlees, geitenkaas, chivo, worstjes etc, een heel weekend kun je tijdens een speciale taparoute de heerlijkste hapjes proeven die van geitenvlees of geitenmelk gemaakt zijn. Ben je enthousiast geworden? Dan kun je zelfs deelnemen aan een workshop kaasmaken.

Het is duidelijk. In de provincie Malaga kun je je smaakpapillen laten verwennen gedurende de zomermaanden. Ben je geen fijnproever? Dan kun je je zeker ook vermaken. Observeer de samenhorigheid in de kleine dorpen en zie hoe de lokale bevolking vol overgave en liefde hun producten behandelt en bewerkt. Laten we met een uitspraak van Bernard Shaw afsluiten: Er is geen oprechter liefde dan liefde voor lekker eten.

menu chivo

Een gedachte over “Gastro uitjes die je deze zomer niet mag missen in de provincie Malaga.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s