Malaga, de culturele bestemming voor 2015

Het lijkt erop dat Malaga pretendeert dé museumstad van Zuid Spanje te worden. Het Picassomuseum bestaat al lang en sinds een paar jaar is ook het Thyssenmuseum in het centrum gevestigd. Maar vanaf eind maart krijgen zij er een Russisch broertje en Frans zusje bij. De race tegen de klok is in volle gang. Gezien er in mei gemeenteraadsverkiezingen zijn krijgen we  voor die tijd een volle laag aan openingsceremonies over ons heen.

Op 25 maart wordt het ´El Museo Estatal Ruso´ uit Sint Petersburg geopend in de oude tabaksfabriek. Er zullen o.a werken te zien zijn van Kandinsky, Chagall en Tatlin.

De inauguratie van het ´Centre Pompidou´ zal plaatsvinden op 28 maart. De werkzaamheden in Muelle Uno zijn nog volledig in gang en ramen van de glazen ´Cubo´ worden flink gepoetst. In het Pompidou hangen o.a werken van Picasso, Frida Kahlo en Ernst.

Beide musea zijn gratis op zondagmiddag na 16.00 uur en altijd gratis voor kinderen onder de 18 jaar. Op dinsdag zijn de musea gesloten. De toegangsprijs ligt rond de 8 euro.

pompidou--575x323

(Centre Pompidou in Malaga)

Alsof dat nog niet genoeg is doen het Thyssenmuseum en CAC ook een duit in het zakje. In die zelfde laatste week van maart opent La Señora Carmen Thyssen-Bornemisza een nieuwe expositie in haar museum die je tot september kunt bezichtigen met de toepasselijke naam ´Dias de Verano´ (Zomerdagen). En ook het Centro de Arte Contemporáneo (CAC) opent dan een nieuwe tentoonstelling.

dias_verano

(Vicente Palmaroli. Días de verano, c. 1885)

Malaga ambassadeur Antonio Banderas ondersteunt de promotie ook een beetje. Regelmatig duiken er foto´s van hem op in de Spaanse kranten terwijl hij één van de kunstkabinetten in Malaga bezoekt. Hij heeft een uitstekende keuze gemaakt toen hij zijn penthouse in het centrum van Malaga kocht want hij heeft alle musea op loopafstand.

Banderas

( Antonio Banderas in het Thyssen Museum dit jaar)

Als je dan toch in Malaga bent en nog energie over hebt doe je natuurlijk de wandeling over de ´Caminito del Rey´. Deze wordt ´heel toevallig´ na een kunst- envliegwerk restauratie ook eind maart geopend voor publiek. Vanuit Malaga kun je het startpunt van de wandeling met een treintje bereiken. De eerste maanden is de toegang gratis. Let op! De enige site waar je toegangskaarten gratis kunt reserveren is: http://www.caminitodelrey.info

Wil je wachten tot het najaar? Dan heb je grote kans dat ook het Stadsmuseum geopend is en de gastronomische markt in het oude marktgebouw op de Merced.

Al met al reden genoeg voor een citybreak-museumweek in Malaga! De stad der muzen wordt dé culturele bestemming van 2015. Malaga is booming…

 

Een gedachte over “Malaga, de culturele bestemming voor 2015

  1. Malaga Cultura is fantastisch, maar de verkiezing om culturele hoofdstad 2016 te worden is plm.twee jaar geleden al gevallen Wroclaw in Polen en San Sebastian in Spanje.
    Het heeft Malaga wel de energie gegeven om zoveel musea binnen te halen.
    Is de sluitingsdag dinsdag?
    Het zijn super artikelen die je schrijft, ga zo door Marion!
    Liefs, Marijke.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s