Natte voeten in Lagune Fuente de Piedra

Het voorjaar in Andalusië begint eigenlijk al na half februari. De dagen worden langer, de temperatuur loopt op. En dat merken ook de vogels. We nemen eens een kijkje in de Lagune Fuente de Piedra, niet ver vanaf Antequera.

Fuente Piedra 1

 

In deze lagune staat gedurende het hele jaar water. Zelfs in de zomer staat er altijd een laagje van ongeveer 70 centimeter. Het is het broedgebied van enorm veel watervogels die daar permanent verblijven. Er zijn echter twee bijzondere soorten die tijdelijk logeren in de Lagune. Dat zijn de wintergasten, de prachtige kraanvogels en de zomergasten, de flamingo´s. Afhankelijk van de klimatologische omstandigheden wisselen de gevleugelde gasten de bezetting van de lagune af. Momenteel ( eind februari) worden de kraanvogels, met hun sierlijke uiterlijk en lange hals, al onrustig en staan ze eigenlijk ´ready to take off´ om terug te keren naar noordelijke landen zoals Nederland en ook Rusland. Tijdens onze wandeling zien we dat de eerste verstrooide roze flamingo’s al gearriveerd zijn, hoewel de grote drukte pas begint in april.

flamingos 6

De roze flamingo komt met duizenden soortgenoten in het vroege voorjaar op de lagune af om zich daar te gaan voortplanten. Schijnbaar kleurt de lagune van bruine aardetinten naar roze zodra de volwassen flamingo’s in Andalusië aankomen. Javier, de gids die met ons meewandelt, verteld dat er gemiddeld 8000 paren in Fuente de Piedra zorgen voor broedsels waar weer ruim 5000 flamingokuikens uit voort komen. Behalve de roze flamingo zijn er ook een aantal paren kleine flamingo´s gesignaleerd in vorige jaren. De reden dat de flamingo´s juist naar Fuente de Piedra trekken is omdat de meeste zoutwatermeren in de zomer opdrogen in Andalusië. Maar in de lagune van zes bij drie kilometer blijft altijd een laag water staan. Een ideaal gebied dus om te broeden en aan voedsel te komen.  Het zijn echte voedselspecialisten die met een bijzonder filtermechanisme in hun snavel klein voedsel uit het water weten te filteren.

Tijdens onze rondwandeling in februari horen we een soort getrompetter. Dan blijken de kraanvogels te zijn, wat kunnen die een herrie maken. In dit beschermde watergebied zien we ook watervogels die we uit Nederland kennen, zoals eenden, steltlopers, standplevieren en lachsternen.

flamingos 4

Javier neemt ons na de rondwandeling mee naar het bezoekerscentrum. Daar kunnen we in ieder geval foto´s zien van de flamingo´s. Op 18 en 19 juli worden de flamingo´s door een grote groep vrijwilligers geringd. Zo houdt men controle over de uitbreiding en het reisgedrag van de kolonie. Ik krijg een uitnodiging om het ringen in juli bij te wonen. Natuurlijk neem ik die aan, ik wil de exotische waadvogels graag eens van dichtbij observeren.

flamingo 4

Praktisch:

De afslag Fuente de Piedra staat aangegeven op de weg van Antequera naar Sevilla ( N334)

In het bezoekerscentrum bij de ingang krijg je goede informatie over het natuurreservaat. Je kunt er verrekijkers, audiogidsen en bolderkarren voor de kinderen huren. Ook rolstoelen zijn beschikbaar.

De wandeling is 2,5 kilometer en duurt ongeveer een uur. Ook kun je tochten maken met een gids en vogels kijken vanuit een observatorium.

Fuente de Piedra is het hele jaar geopend voor bezoek. http://www.visitasfuentepiedra.es

2 gedachten over “Natte voeten in Lagune Fuente de Piedra

  1. Hoi, hoi, Marion, Wij komen er ook graag, maar jouw artikel is fantastisch en geeft ons nóg meer informatie over de flamingo,s. Wat is Andalucia toch mooi, hè? Kusje, Marijke.

    Rob en Marijke Tempelman, Finca ” El Paraiso”, Alhaurin de la Torre.

  2. Pingback: Een nieuwe kijk op Antequera | Kus uit Spanje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s