Een mist van mysterie rond het graf van Federico Garcia Lorca

Wie over de Spaanse literatuur spreekt, kan niet om de in Granada geboren dichter en toneelschrijver Federico Garcia Lorca heen. Zijn werk van rond 1930 is een ode aan de Andalusische cultuur en traditie. De indrukken die hij tijdens zijn korte leven opdeed zijn terug te vinden in al zijn schitterende werken. Hij behoorde tot de ´Generatie 27´ en wordt door velen gezien als de grootste dichter die Spanje heeft voortgebracht.

lorca 1

Zijn vernieuwende ideeën over poëzie zijn een afspiegeling van moderne stijlen en oude tradities. Veel van zijn proza zijn in verschillende talen vertaald, waaronder het Nederlands. En de door hem uitgebrachte theater stukken werden wereldwijd op enthousiasme onthaald. Deze belangrijke figuur uit Granada verdient dan ook onze nodige aandacht.

Federico García Lorca werd geboren op 5 juni 1898 in het dorpje Fuente Vaqueros bij Granada als kind van een gegoede herenboer en lerares. Het is hier dat hij zijn eerste jeugdjaren doorbrengt en lagere school loopt. In 1909 gaat zijn familie in de stad Granada wonen, waar Federico zijn middelbare studies voltooid. Vervolgens gaat hij letteren en wijsbegeerte studeren aan de universiteit van Granada. De ervaringen en impressies die hij opdoet tijdens zijn jeugdjaren vind je ook later in zijn werk terug. De volksverhalen, de zigeuners en de Andalusische cultuur zijn een echte bron van inspiratie geweest.

In 1919 waagt hij het in de Spaanse hoofdstad Madrid. Hier komt hij in contact met belangrijke artiesten en kunstenaars, zoals de cineast Luis Buñuel en de kunstschilder Salvador Dali op wie hij ook verliefd wordt. Het is ook in Madrid dat zijn eerste gedichten worden gepubliceerd zoals het Libro de poemas uit 1921.

Hij probeert het ook op het toneel met zijn eerste première, maar aanvankelijk kent hij in dit genre weinig succes. In 1927 doet hij tweede poging tot een goed theaterstuk met Mariana Pineda Dan krijgt hij goede kritieken en is het publiek laaiend enthousiast.

lorca 2

In tussentijd werkt hij voornamelijk aan gedichten en proza. Deze poëzie worden uiteindelijk gebundeld in het wereldberoemde werk: Romancero gitano. Het is het meest karakteristieke voorbeeld van zijn poëzie. Dit verzamelwerk is gebouwd rond het thema zigeuners, en weet perfect het traditionele te koppelen aan het moderne. Het schept op een haast mythische wijze een beeld van Andalusië door gebruik te maken van elementen die zo typisch zijn voor deze regio. Deze bundel wordt een groot succes en kent grote weerklank in het buitenland.

Helaas had Federico Garcia Lorca niet enkel vrienden gemaakt. De links georiënteerde schrijver nam het veel op voor de zwakkeren en verdrukten in de Spaanse maatschappij. Wat hem niet door iedereen in dank werd afgenomen. Bovendien was hij openlijk homoseksueel, en ging hij zeer bohemian gekleed, en dat was taboe in het Spanje van de jaren dertig.

lorca 3

 

Tijdens de Spaanse burgeroorlog werd hij opgepakt door de nationalisten onder leiding van Franco. Enkele dagen later werd hij koudweg geëxecuteerd in Viznar vlakbij Granada. Twee schoten weerklonken er die zomernacht van 1936. Daarna bleef het jarenlang stil. ‘De dood is voor altijd’, schreef Federico García Lorca ooit. De dichter was amper 38 toen hij als een van de eerste slachtoffers van de Spaanse burgeroorlog zijn eeuwigheid inging. In een mist van mysterie, want het graf van het Spaanse literaire icoon werd nooit gevonden. Men gaat er van uit dat Lorca in Granada is begraven, maar bij opgraving in 2009 bleken de overblijfselen van Lorca onvindbaar.

Hij werd het beroemdste slachtoffer van de rechtse terreur. Familie van de kunstenaar was aanvankelijk tegen de zoektocht naar het graf. Na zes weken zoeken in Alfacar, een plaatsje in de buurt van Granada, zijn er nog altijd geen menselijke resten aangetroffen. Ene Manuel Castillo, die beweert destijds te zijn gedwongen de geëxecuteerde te begraven, liet al in 1966 weten waar Lorca volgens hem begraven lag. Dit gebied werd door het provinciebestuur opgekocht en omgedoopt tot het Parque García Lorca. Dit park wordt sindsdien bezocht door veel bewonderaars van de kunstenaar. Of Lorca ooit is begraven in deze omgeving lijkt voorlopig echter onduidelijk te blijven.

lorca 4

 Tijdens het regime van Franco in Spanje kon je maar weinig vernemen over de schrijver Lorca. Maar sinds de dood van Franco in 1975 is hij weer volop in de aandacht gekomen. Vandaag vind je vlakbij Granada in Fuente Vaqueros zijn geboortehuis, dat als museum is ingericht: Casa Museo García Lorca. Je vindt er veel informatie over zijn werk en leven d.m.v. tal van posters, foto’s, video’s en kostuums die werden gebruikt in zijn toneelstukken.

Op de plaats waar hij werd omgebracht vind je een prachtig park ´Parque García Lorca´ met een herdenkingsmonument om zijn herinnering levendig te houden.

lorca 5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s