Historische routes met de auto door Andalusië

De beste manier om Andalusië te leren kennen is per auto. ´El Legado Andalusi´ biedt een aantal zeer bijzondere routes die langs de interessantste cultuur historische plaatsen gaan. Via deze routes komt men via de grote steden maar ook langs kleine plaatsen die een zeer belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de Andalusische civilisatie.

De routes worden bijzonder goed aangegeven door middel van langwerpige donkerrode zuilen met de namen van de vier verschillende routes erop. In samenwerking met ´Gran Itinerario Cultural del Consejo de Europa´ zijn deze routes uitgewerkt. Alle tochten eindigen in Granada en zijn gebaseerd op werkelijke oude historische routes.

De routes geven je de mogelijkheid om te genieten van de schitterende omgeving, en laten je fantasie werken tussen heden en verleden. Je zult kennismaken met de traditionele handwerken, gastronomie en gebruiken van de steden en dorpen die je passeert. Met deze tips kun je je eigen Fly en Drive door Andalusië samenstellen.

DSCF0236

La Ruta del Califa

De route van de kalief verbindt de plaats Cordoba met Granada en gaat via de provincie Jaen. (278 km)

Je komt door prachtig vruchtbaar landschap met duizenden olijfbomen, via gebieden met oude Moorse en christelijke bouwwerken. Dorpen met een groot monumentaal en artistiek erfgoed die getuigen van de relatie tussen vrede en conflicten tijdens de heersende Moorse en christelijke periode. Hoog op bergketens gelegen zie je kastelen en forten gedeeltelijk die zijn gebouwd door Arabieren en weer gerestaureerd of uitgebreid door christenen.

Gelijkertijd kun je je verbazen over de schoonheid in het Cordobese natuurpark Las Sierras Subbéticas. Een schitterend wandelgebied met glooiende weiden en steile afgronden waar paden lopen die als handelsweg gediend hebben. Deze route die de middeleeuwse hoofdsteden Cordoba en Granada verbinden is een van de meest bekende en meest gebruikte route uit die tijd. Het is tevens de route van de wetenschap en de kunst. Van het rijk van de kalief, naar het rijk van de Nazaries in Granada kom je via drie indrukwekkende provincie´s met ontelbare monumenten uit verschillende historische tijdperken. De taal van de stenen en oude bouwmaterialen vertellen je het verhaal over de best ontwikkelde steden in het middeleeuws Europa.

Route: Cordoba, Fernan Nuñez, Montemayor, Montilla, Aquilar, Lucena, Cabra,Priego de Cordoba, Carcabuey, Espejo, Castro del Rio, Baena, Zuheros, Luque, Alcaudete,Castillo de Locobin, Alcala la Real, Moclin, Pinos Puente, Colomera, Güevejar, Cogollos Vega, Alfacar,Viznar, Granada.

alhambra 2

La Ruta de Washington Irving

Deze route verbindt de plaats Sevilla met Granada en is gebaseerd op de route die de Noord Amerikaanse schrijver Washington Irving maakte. (250 km)

Tijdens zijn reis raakte hij hevig geïnspireerd en schreef hij in 1829 het boek ´Cuentos de la Alhambra´. Een Nederlandse uitgave van dit boek is in het Alhambra verkrijgbaar. Irving kwam terecht in dit gebied omdat hij gefascineerd was door de variëteit en de exotische cultuur in de tijd van het Moorse Spanje. Deze route, die zeer goed is aangegeven, is 250 kilometer lang en komt door de provincie´s Sevilla, Malaga en Granada.

Deze historische handelsweg die al bestaat sinds 1244 verbindt het destijds christelijke zuiden met het gebied dat geregeerd werd door de Nazaries in de vroege middeleeuwen. De christenen handelden in landbouwproducten en vee, terwijl de Nazaries kruiden, zijde en kleurstoffen importeerden. Veel schrijvers en dichters hebben over deze tijd en over plaatsen op deze route geschreven. Washington Irving maakte destijds zijn tocht op zoek naar exotische verhalen en schreef zijn verhalen terwijl hij een periode woonde in het Alhambra. De reiziger van tegenwoordig is op zoek naar de legende die deze route, rijk aan historie, vertelt. Vergeet niet te genieten van de mooie natuur. Deze route komt langs de hoge bergketen van de Sierra Nevada, en het natuurpark Sierra de Alhama, maar ook via glooiend gebied met twee prachtige meren; het meer van Osuna en het meer Fuente de Piedra waar kolonies flamingo´s leven.

Route: Sevilla, Alcala de Guadaira, Carmona, Marchena, Ecija, Osuna, Estepa, Fuente de Piedra, Humilladero, Mollina, Antequera, Archidona, Loja, Moraleda de Zafayona, Alhama de Granada, Montefrio, Illora, Fuentevaqueros, Santa Fe,Granada.

jaen 1

La Ruta de los Nazaries

Via een minder bekend gebied, maar historisch van grote waarde loopt de route van Navas de Tolosa naar Granada.(395 km)

Dit is de route waar enorm veel is gevochten en waar het grootste gedeelte aan burchten en verdedigingswerken te zien is. De Moren hebben hun werken kunnen verdedigen tot de 15e eeuw, en daarna namen de christenen na intensieve oorlogen de heerschappij van het gebied over.

De Nazarie dynastie ontstond in Jaen en in Granada rond de 13e eeuw, toen eigenlijk de christelijke Spaanse koning al bijna aan de macht was. Het rijk van de Nazariden reikte zelfs tot het grondgebied van Almeria en Malaga. Het was het volk dat de Arabische baden introduceerden en vele mezquitas liet bouwen. In 1492, na jaren van invasies en intriges, moest Abu Abd Allah de troon overdragen aan de Spaans Aragonese koning Boabdil. Op deze route zul je vele resten van torens en kastelen aantreffen, zoals Las Torres de Torre Candela, de kastelen van Cambil, Montejicar en het Santa Catalina kasteel in Jaen dat heden ten dagen een Parador is, en zeker de moeite van een bezoek waard. Je kunt genieten van de schoonheid van de natuurparken Sierra Morena en Sierra Segura, maar het meest bijzondere park is La Cazorla, het grootste natuurpark van Spanje.

Route: Navas de Tolosa, La Carloina, Baños de la Encina, Bailen, Mengibar,Andujar, Arjona, Torredonjimeno, Torredelcampo, Linares, Ubeda, Baeza, Jimena, Mancha Real, Jaen, Cambil, Huelma, Piñar, Iznalloz, Albolote, Maracena, Granada.  

ronda

La Ruta de los Almoravides y Almohades

La Ruta de los Almoravides y Almohades doorkruist de witte dorpen van de provincies Cadiz, Malaga en Granada (784 km)

De Almoraviden en Almohaden waren berbervolken uit het atlasgebergte die de Moorse macht over Al Andalus hadden rond 1.118 n.Chr.  Behalve dat dit een route is met gigantische forten en kastelen is het ook een gebied om van de natuur te genieten, want je komt door drie prachtige natuurparken; Los Alcornocales, La Sierra de las Nieves, en de Grazalema.

De typisch andalusische gastronomie legt de nadruk op producten uit het binnenland. Natuurlijk is dit ook de streek van de sherry (Jerez). Omdat dit een vrij lange route is kun je er ook voor kiezen niet in Tarifa te starten maar direct in Cadiz.

Route: Tarifa, Algeciras, Castellar de la Frontera, Jimena de la Frontera,Casares, Gaucin, Banalauria, Algatocin, Medina Sidonia, Cadiz, Puerto de Santa Maria, Jerez de la Frontera, Arcos de la Frontera, Grazalema,Zahara de la Sierra, Algodonales, Ronda, El Burgo, Teba, Campillos, Velez Malaga, Zafarraya, La Malahá, Las Gabias, Granada.

DSCF0205

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s