Voor Social Media naar Social Vinum

Op uitnodiging van het jonge bedrijf Social Vinum doe ik mee aan een Cata de Vino (wijnproeverij) in restaurant MR1 in Malaga. Het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met Sabor a Malaga en Grupo Jorge Ordoñez.

Social 1

Vanuit deze bijzondere lokatie heb ik uizicht over een schitterend deel van Malaga. Het moderne restaurant kijkt ook uit op het Alcazaba. Het proeven zal om acht uur beginnen.

Om negen uur start de organisatie de avond met een toespraak waarin lachend wordt meegedeeld dat we in Malaga zijn dat we daar de tijd niet zo nauw nemen. De groep proevers bestaat uit gastronomiebloggers, community managers en sommeliers.

Ik zit op een ideale plek want ik heb een prachtig uitzicht over de haven van Malaga die langzaam oranje kleurt door de zonsondergang. Voor mij staat een metalen wijnkoeler die dienst doet als spuugemmertje. Wat doe ik straks, doorslikken of uitspugen? En wat doen de anderen? Ik ben een wijnliefhebber dus ik kies in eerste instantie voor slikken. Toch maar even opletten wat de anderen gaan doen. Voor een getraind wijnproever, en ik heb het hier over mensen in de orde van Parkerproevers, kan ik me indenken dat slikken niet persé nodig is. Parker heeft natuurlijk zoveel ervaring en heeft zoveel smaakindrukken opgeslagen, dat hij puttend vanuit zijn persoonlijke database weet hoe iets smaakt, zonder het door te moeten hoeven slikken.

social2

 

Toch ben ik van mening dat wijn proeven voor de beginnende Parkers onder ons inhoudt dat de wijn wordt doorgeslikt.  Wanneer je na elke slok spuugt, dan zal elke volgende slok van dezelfde wijn hetzelfde smaken. Slik je echter door, dan is de beleving anders. Hoe snel stijgt de wijn naar je hoofd? Hoe reageren je ingewanden op de wijn? Hoe ben je de volgende ochtend? Allemaal essentiële omstandigheden, die kunnen meewegen in je besluit om deze wijn nogmaals te gaan drinken of hem in het vervolg te laten staan.

We starten met een Botani, een Blanco de Malaga van de Moscateldruif. Deze wijn heeft van Parker 91 punten gekregen. Ik moet zeggen dat hij heerlijk smaakt. Fruitig en fris. Ons wordt verteld dat hij is  genoemd naar de botanische tuinen van Malaga en afgelopen jaar is geschonken  bij de uitreiking van de Nobelprijs.

botani

De volgende wijn heet Breca. Deze wijn is gemaakt van de Garnachadruif en komt   uit Calatayud. Parker gaf hem 93 punten, maar ik ben blijkbaar maar een beginner want mij kan de wijn niet bekoren. Om de smaakpapillen te strelen krijgen we een heerlijk hapje van pulpo met gegrilde groenten geserveerd.

Even later gaan we door naar een van mijn favoriete wijnen, een Ribera de Duero, met de naam Avante. Dit keer ben ik het met Parker eens. We geven hem 92 punten en ik kan het niet laten mijn glas even lekker leeg te drinken.

Ook de wijn Volver, vraagt om keer op keer geproefd te worden. Het is een tempranillo uit Castilla la Mancha . Hij doet zijn naam eer aan want volver betekent terugkeren. Het etiket met een abstracte stoere stier spreekt mij ook aan. Hij staat stevig maar is niet koppig. Restaurant MR1 serveert ondertussen een lekkere tapa van gegrild vlees met risotto en geitenkaas.

social 3

Tegen de tijd dat Victoria No 2, een dulce de Malaga, wordt uitgeschonken zijn mijn smaakpapillen lichtelijk van slag. Deze hele zoete Muskaatwijn wordt geserveerd met een nagerecht van aardbeienmousse en ananas. Ik zou er graag een stukje kaas of paté bij hebben gegeten om de smaak te neutraliseren. Maar dat is natuurlijk geheel persoonlijk. De zoetekauwen in het gezelschap zijn het volmondig eens met de 95 punten Parker. Ik neem wat water om de zoete smaak weg te spoelen.

We zijn inmiddels twee uur verder. Uit de mobiele telefoons komt stoom van het tweeten en delen van smaakervaringen en plaatjes. Wat mij betreft is de hoofdrol weggelegd voor de eerste wijn die op tafel kwam, de elegante witte Botani. Na het proeven is er een diner georganiseerd, maar morgen is het vrijdag en moet er weer gewerkt worden. Dus het is tijd om afscheid te nemen. Na een groepsfoto op het terras dalen we voorzichtig de trappen af naar het centrum van Malaga.

Social vinum

Met dank aan: www.socialvinum.net , Sabor a Malaga en Restaurante MR1.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s