Andalusië is de wieg van de Flamenco

Andalusië is de de wieg van de flamenco, de geboorteplaats van Pablo Picasso en de streek van Carmen, de hoofdpersonage uit de gelijknamige opera van Bizet.
Over Spanje zijn vele clichés bekend, en de bron daarvan ligt wel in Andalusie, bekend van flamencomuziek, stierenvechten, overvolle badplaatsten en sherry. Maar Andalusie is veel meer dan Torremolinos of Marbella met zijn impopulaire kust.

Het oude Al-Andalus is een smeltkroes van culturen en temperamenten, het is een land op zich, met enorme contrasten en een indrukwekkende veelzijdigheid.
Wanneer je je in het achterland van Andalusië begeeft, dan wordt je verrast door de sfeer van vervlogen tijden. Tegen de bergen aangeplakt rijzen de vele witte dorpen op die vroeger als verdedigingspost tegen de vijand werden gebouwd.

Ben je in cultuur geinteresseerd dan bezoek de Sevilla met zijn Giralda, Granada met het Alhambra of Cordoba met de indrukwekkende Mezquita.

DSCF0236

Voor natuurliefhebbers heeft Andalusie het groene Cazorlagebied, dat ook de longen van Spanje wordt genoemd. De Sierra Nevada is de hoogste berg van het Iberisch schiereiland, een uniek skigebied in de winter en een indrukwekkend wandelgebied in de zomer. Maar ook heeft het talrijke meren, waterbekkens, rivieren en zelfs moerassen met broedende flamingo´s.

Met zijn rijk cultureel erfgoed en indrukwekkende natuur, steden met historische gebouwen, weelderige tuinen en patio´s waan je je in een sprookje van duizend en één nacht zodra je voet op ´Al Andaluz´ bodem zet.

De moren zwaaiden de scepter gedurende 700 jaar, tot 1942, en hebben een definitieve stempel gedrukt op de cultuur. Na het vertrek van Columbus naar de ´nieuwe wereld ´ is er veel veranderd in Spanje. De weg ( zee) naar Latijns Amerika ging definitief open en heden ten dagen heeft dit wel degelijk zijn invloed zowel economisch als cultureel.

Andalusie bestaat uit 8 provincies en is met zijn 87.000 km2  bijna twee keer zo groot als Nederland. Iedere provincie heeft zijn eigen gastronomie, dialect, natuur en tradities. De volksaard komt het duidelijkst tot uitdrukking in de feesten, die gepaard gaan met dans, zang, opgetuigde paarden, lekker eten en niet te vergeten veel wijn.

Veel Andalusische feesten zijn gebonden aan het seizoen en vinden hun oorsprong in heidense rituelen. Moorse, oosterse en mediterrane invloeden, met een katholieke overheersing zijn duidelijk in het karakter en de gebruiken te herkennen. De aanbidding van Maria komt tot uiting tijdens de honderden fiëstas die in Andalusie uitgebreid gevierd worden.

DSCF0206

Persoonlijke relaties zijn erg belangrijk zowel in het sociale leven als in de zakenwereld. De Andalusiers houden er van om uitgebreid te praten tijdens een lunch of een glaasje en de belangrijkste transacties worden dan ook tijdens deze momenten gesloten. Vrienden en relaties ontmoet je buiten de deur, het huis is voor het gezin. Iemand uitnodigen bij je thuis wordt als vreemd ervaren. Vaak, na de maaltijd bij iemand thuis, wordt de koffie en het digestiefje buiten de deur genuttigd.

De ligging van Andalusie aan de zuidkust van Europa heeft een bijzonder klimaat. De zomers zijn vrij warm aan de kust en heet in het binnenland. De winters zijn mild aan de kust maar de temperaturen in het binnenland kunnen in januari en februari dalen naar het vriespunt. Mocht je van plan zijn een huis te kopen in Andalusie laat je dan niet verleiden op de eerste de beste prachtige dag in het binnenland. Kom een paar keer terug naar de plek die je bevalt in verschillende jaargetijden om het weer in diverse omstandigheden mee te maken.

Dankzij de milde temperaturen is Andalusie de belangrijkste regio op agrarisch gebied. Vanaf maart worden er al aardbeien geoogst in Huelva en Cadiz en het hele jaar door komt er verse aanvoer van groenten en fruit vanuit Zuid Spanje naar Noord Europa.

Aan de kust wordt ook dagelijks verse vis en schaaldieren aangevoerd. Meestal voor lokaal gebruik. Maar de grootste schat van Andalusie is het vloeibaar goud of wel de olijfolie. De beste olijfolie komt uit de provincies Jaen en Cordoba. Daar kun je uren rijden tussen de olijfboomgaarden. Uit de verte lijken het net plukje boerenkool die op rijtjes zijn gelegd.

Uiteraard is het toerisme van groot belang voor de economie. Langs de kust vindt je goede kwaliteitshotels, maar vooral in het binnenland kun je genieten van een verblijf in gerestaureerde posada´s, cortijo´s, kloosters etc. Het landelijk toerisme neemt steeds meer toe. Zowel buitenlanders als Spanjaarden kiezen steeds vaker voor duurzaam toerisme met het accent op een activiteit of cultuur. Het aanbod aan kleinschalige accomodaties is groot en zeker in het binnenland is dit dé manier om de bevolking en de cultuur beter te leren kennen.

DSCF0205

Andalusie kent drie grote luchthavens waar Nederlandse maatschappijen op vliegen; Malaga, Granada en Sevilla. Ook is het eenvoudig om vanuit Madrid naar Andalusie te reizen met de hoge snelheidstrein de Ave. In twee en half uur ben je van Madrid in Malaga. Ook al is Sevilla de hoofdstad, de belangrijkste aanvoerhaven per schip, vliegtuig of trein naar Andalusie is Malaga.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s